Pretraži sajt
Blog
20.04.2024.

Način rada STIGA robot kosilica

STIGA robotska kosilica kreirana je s ciljem da revolucionira negu travnjaka korištenjem potpuno inteligentnog i održivog sistema košenja.

Iako su nove tehnologije poput sistema za prepoznavanje prepreka, mapiranja travnjaka i memorije travnjaka postale dostupne na globalnom tržištu robota, one nisu dovoljno napredne da garantuju izvrsno održavanje travnjaka. STIGA robot, s patentiranom AGS tehnologijom, prošao je kroz rigorozan proces u kojem su specijalno obučeni inženjeri preispitali sve što je STIGA ikada razvila. Time su stvorili mašinu koja će omogućiti travi dovoljno vremena da se obnovi prije sljedećeg košenja, čime će trava postati zdravija i zelenija.

KAKO RADI STIGA ROBOTSKA KOSILICA?

Novi koncept STIGA autonomnih robota temelji se na činjenici da robotu više nije potrebna granična žica, budući da je perimetar potpuno virtualan i može se prilagođavati prema potrebama korisnika. To znači da svaki put kada dođe do promjene u vašem dvorištu, perimetar može biti lako modificiran u nekoliko minuta.

Instalacija je potpuno virtualna, putem STIGA.GO App. Nova STIGA autonomna robotska kosilica prikuplja informacije sa satelitskih signala, uključujući GPS i sve druge GNSS sisteme, kako bi znala svoju poziciju i kako bi bila precizno vođena unutar travnjaka.

Virtuelni perimetar omogućen je sposobnošću robotske kosilice da bude vođena dvorištem kroz tehnologiju koja nadmašuje GPS i RTK sisteme: Sistem aktivnog vođenja (AGS). AGS je patentirana STIGA tehnologija koja omogućava navigaciju bez kablova i visok nivo preciznosti pozicioniranja, a samim tim i kvalitet košenja. AGS tehnologija omogućava vašem robotu da planira sesije košenja prema dostupnosti satelitskog signala, mapirajući vrt u "mrežu" i poznajući satelitsku mapu na nebu iznad nje. Svako polju "mreže" dodjeljuje se ocjena kvaliteta signala i kontinuirano ažurira rezultat, prateći kretanje satelita. Znajući unaprijed pozicioniranje satelita, planira svaku sesiju košenja u svakom dijelu dvorišta. Sve zone na vašem travnjaku se kose redovno i precizno, bez ostavljanja nepokošenih zona i izbjegavanja prekomjernog košenja prolaskom više puta po istoj površini. Rezultat je ujednačen, lijep travnjak.

STIGA robot može raditi s izmjeničnim pravcima košenja, čime se poboljšava zdravlje travnjaka, ali i energetska efikasnost u eksploataciji. Robot kosi prema sistematičnim obrascima, koji mogu uključivati kombinacije 4 različita pravca (sjever-jug, istok-zapad, šahovnica, gusta mreža).

Robot je izuzetno uravnotežen, s integriranom Li-Ion baterijom, čiji kapacitet omogućava da autonomni robot njeguje vaš travnjak kroz 2 ciklusa tijekom jednog dana. Čak i nakon 4 godine korištenja, baterija će raditi s više od 80% svog kapaciteta. STIGA robotske kosilice su opremljene s 4 do 6 rotirajućih oštrica od karbonskog čelika, koje se okreću brzinom od čak 2850 o/min, osiguravajući visoke performanse rezanja. Vrlo oštri noževi u kombinaciji s mješavinom materijala od kojih su izrađeni, omogućavaju uredan rez, doprinoseći zdravom zarastanju trave.

Roboti su opremljeni i senzorima za prepreke, senzorima podizanja, senzorom za kišu, opcijom automatskog vraćanja na punjač. STIGA roboti mogu savladati uspone od 45-50%, dok je visina košenja od 20-65 mm, i podešava se putem aplikacije. Također posjeduju i „anti-theft“ kontrolu, gdje će vas aplikacija obavijestiti ukoliko se robot nađe van granica vašeg dvorišta. Površina košenja može biti podijeljena do 10 povezanih zona, a moguće je memorisati i do 30 „no cutting“ zona, koje će robot ignorisati prilikom košenja.