Warning: fsockopen(): unable to connect to 127.0.0.1:6379 (Connection refused) in /var/www/vhosts/agromarket_ba/nb-admin/models/NBCacheRedis.php on line 90

Warning: fsockopen(): unable to connect to 127.0.0.1:6379 (Connection refused) in /var/www/vhosts/agromarket_ba/nb-admin/models/NBCacheRedis.php on line 90

Warning: fsockopen(): unable to connect to 127.0.0.1:6379 (Connection refused) in /var/www/vhosts/agromarket_ba/nb-admin/models/NBCacheRedis.php on line 90
Uživajte u košenju uz najbolje traktorske kosilice | Agromarket
Pretraži sajt
Blog
26.03.2024.

Uživajte u košenju uz najbolje traktorske kosilice

Udobnost koju nudi traktorska kosilica prilikom košenja ne može se mjeriti ni sa jednim drugim baštenskim alatom ove vrste. Zato nabavite svoju traktor kosilicu, udobno se smjestite, pokrenite komande i gledajte kako vaš travnjak postaje savršenstvo.

Benzinske ili akumulatorske traktor kosilice?

U zavisnosti od terena, vrste trave, ali i nekih drugih funkcija koje biste potencijalno očekivali od svoje traktor kosilice, u nastavku ćemo istaći sličnosti i razlike benzinskih i akumulatorskih traktorskih kosilica.

Ono u čemu je najveća razlika je snaga motora. Benzinske traktor kosačice obično pružaju veću snagu i mogućnost obrade većih površina. One su često izbor za veće komercijalne ili poljoprivredne parcele, dok su akumulatorske traktor kosilice pogodnije za srednje velike travnjake. 

Istakli bismo Villager Capricor 38, akumulatorsku traktor kosilicu koja je namenjena za održavanje travnjaka površine do 6000 m².

Sledeća stavka je održavanje. Benzinske traktor kosačice zahtijevaju redovno održavanje benzinskog motora, uključujući promjenu ulja, filtera vazduha, svjećica i goriva. Takođe zahtijevaju redovno čišćenje i provjeru kočnica, lanca i drugih pokretnih dijelova. Akumulatorske kosačice zahtijevaju manje održavanja, jer nemaju motor sa unutrašnjim sagorjevanjem. Glavno održavanje obično se svodi na punjenje i eventualno zamjenu baterija.

Kada je efikasnost u pitanju jedno je sigurno. Ukoliko se odabere odgovarajući model traktor kosačice, njena efikasnost će biti maksimalna bez obzira na snagu motora, širinu i visinu košenja i slično.

Odaberite savršenu traktorsku kosilicu

Po nepisanom pravilu, traktorske kosilice se koriste na površinama većim od 1500 m2. Bilo da je riječ o benzinskoj traktorskoj kosilici ili akumulatorskoj traktor kosilici, snaga motora prilagođena je za košenje velikih travnatih površina.

Kao i kod pravog traktora, pogonska jedinica se nalazi napred. S dodatnom opremom i priborom, traktorska kosilica može, na primjer, da obavi malčanje terena, očisti snijeg, preveze teret i slično.

Kada kupujete traktorsku kosačicu obratite pažnju na sledeće elemente:

  • Širina košenja: Što je veća širina košenja, to brže možete da pokosite travnjak. Međutim, treba uzeti u obzir i vrstu terena kao i broj prepreka koji se nalazi na površini planiranoj za košenje.

  • Visina košenja: Kod određenih modela traktorskih kosilica visinu košenja možete podešavati korak po korak ili čak bez stepenovanja, često direktno sa vozačkog mjesta.

  • Dimenzije točkova: Širi točkovi olakšavaju upravljanje traktorskom kosilicom, čak i na neravnim površinama. Modeli traktorskih kosačica sa nešto užim i manjim točkovima pogodni su za spretnija manevrisanja.

  • Noževi: Važno je uzeti u obzir broj, raspored i materijal od koga su izrađeni noževi na kosilici.

  • Snaga motora: Snaga motora se navodi u kilovatima i taj podatak možete naći u specifikaciji svakog modela traktor kosilice.

  • Mjesto za izbacivanje trave: Možete birati između modela sa bočnim ili zadnjim izbačajem pokošene trave. Neki modeli dolaze sa sakupljačem trave kao dodatnom opremom.

Za još informacija pročitajte i Savjete za odabir savršene traktor kosačice.