Pretraži sajt
Blog
14.03.2024.

Stvorite svoju oazu mira na otvorenom uz kvalitetan baštenski nameštaj

Uživanje na otvorenom prostoru ne mora biti privilegija samo tokom ljetnih mjeseci. Uživanje u jedinstvenoj oazi mira u svom dvorištu, bašti ili na terasi može postati vaša svakodnevna realnost uz odgovarajući baštenski nameštaj.

Opremanje i odabir pravog namještaja je ključan korak ka stvaranju prostora koji će vas inspirisati, opustiti i omogućiti vam da maksimalno uživate u svakom trenutku provedenom napolju sa svojom porodicom i prijateljima.

Bilo da su vam potrebne baštenske garniture i baštenski setovi ili tražite pojedinačne elemente koji bi se uklopili u već postojeći eksterijer tu su i: baštenske stolice, baštenski stolovi, baštenske fotelje ali i ljuljaške, suncobrani i tende i slično.

U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta kako da uz malo truda odaberete najbolju baštensku garnituru.

Vrste baštenskog namještaja

Baštenski namještaj je u današnje vrijeme podjednako zastupljen i koristi se i za uređenje eksterijera ali i enterijera doma. Iz tog razloga su proizvođači proširili paletu materijala od koji se izrađuje nameštaj za baštu, terasu i dvorište pa tako imamo:

  • Drveni baštenski namještaj,

  • Metalni baštenski namještaj,

  • Plastični baštenski namješataj i

  • Baštenski namještaj od ratana i ostalo.

Ukoliko želite da se vaše dvoriše savršeno uklopi u prirodno okruženje onda se svakako opredijelite za drveni baštenski namještaj. On je čvrst, stabilan i uz pravilno održavanje i sklanjanje tokom kišnih mjeseci ovaj namještaj će vam dugo i kvalitetno služiti.

Metalni baštenski namještaj je veoma popularan jer se lako i jednostvano održava. U zavisnosti za koju se vrstu metala odlučite, možete pronaći stacionarne ili sklopive elemente. Često se metalni baštenski namještaj može naći u kombinaciji sa drvenim elementima i obrnuto. Ova vrsta baštenskog namještaja u vašem dvorištu predstavljaće poseban estetski užitak.

Plastični baštenski namještaj predstavlja praktično rješenje koje je naročito pogodno ukoliko očekujete goste ili pravite zabavu u svom dvorištu. Jednostavno se održava i veoma je praktičan kada je odlaganje u pitanju.

Kada je baštenski namještaj od ratana u pitanju u ponudi se mogu naći dvije vrste, namještaj od prirodnog ratana i namještaj od PVC ratana. I jedna i druga vrsta namještaja predstvaljaju odlično rješenje kada su u pitanju baštenske garnitute. Jednostavne linije i prirodan izgled daju ovom namještaju poseban šarm.

Izaberite mudro svoj novi baštenski namještaj

Prilikom biranja baštenskog namještaja, važno je razmotriti nekoliko faktora. Prvo, treba uzeti u obzir stil koji želite da postignete - da li preferirate moderan, rustičan, klasičan ili neki drugi stil? Zatim, obratite pažnju na materijale od kojih je namještaj napravljen. Kvalitetan materijal osiguraće trajnost i otpornost na spoljašnje uticaje, produžavajući tako vijek trajanja namještaja.

Razmislite o funkcionalnosti. Da li vam je potrebna udobna garnitura za opuštanje sa porodicom i prijateljima ili preferirate intimne kutke za čitanje i meditaciju? Takođe, ne zaboravite na praktičnost - ima li dovoljno mjesta za odlaganje stvari poput jastuka, knjiga ili pića? Obratite pažnju na oblik i veličinu prostora kao i na eventualnu površinu koju će zauzimati namještaj u dvorištu.

Kada ste razmotrili sve ove faktore, vrijeme je da istražite širok spektar baštenskog namještaja dostupnog na tržištu. Od udobnih sofisticiranih garnitura, preko elegantnih stolova i stolica, do ležaljki i ljuljaški - izbor je zaista velik. Birajte komade koji odražavaju vaš stil i potrebe, ali i koji će se uklopiti u prostor koji imate na raspolaganju.

Ne zaboravite na detalje koji će dodati lični pečat vašoj oazi mira. Dekorativni jastuci, tepisi, svijeće i baštenska rasvjeta mogu dodati toplinu i atmosferu vašem spoljnom prostoru, pretvarajući ga u savršeno mesto za opuštanje i uživanje u prirodi.

Kada konačno odaberete svoj baštenski namještaj i uredite svoj kutak na otvorenom, ne zaboravite da je redovno održavanje ključno za njegovu dugovječnost i ljepotu. Redovno čišćenje i zaštita od vremenskih uslova će osigurati da vaš baštenski namještaj izgleda kao nov i pruži vam godine uživanja.

Ukratko, stvaranje vašeg prostora na otvorenom je moguće uz pravilan odabir baštenskog namještaja koji odražava vaš stil, potrebe i estetiku. Uživajte u ljepoti prirode i udobnosti svog spoljnog prostora uz kvalitetan namještaj i detalje koji će ga učiniti savršenim mjestom za opuštanje i uživanje.

Kako biste što duže uživali u svom novom baštenskom namještaju obavezno pročitajte i Održavanje baštenskog namještaja- savjeti i preporuke.