Blog
05.03.2024.

Sve što treba da znate prije kupovine kosilice za travu

Kupovina kosilice za travu nije ni malo jednostavan zadatak, naročito ukoliko prvi put kupujete kosilicu ili planirate da već postojeću zamenite nekim drugim modelom.

Prije kupovine nove kosilice za travu bilo bi dobro uzeti u razmatranje nekoliko ključnih faktora kako bi vaša naredna kosilica najbolje odgovarala svim vašim potrebama. Agromarket vam nudi nekoliko veoma korisnih savjeta kako bi vaš travnjak bio savršeno pokošen i uredan.

Procjenite površinu travnjaka

Ukoliko imate manje dvorište ili vam je dvorište ispresjecano stazama i preprekama onda bi bilo dobro da se opredijelite za kosačicu manje snage poput ručne, akumulatorske ili električne kosilice. Ako vam je dvorište nešto veće onda svakako pažnju treba usmjeriti ka motornim, benzinskim kosilicama ili električnim kosilicama sa većom širinom košenja.

Odredite vrstu terena i prepreke

Ako je teren na kome se nalazi vaš travnjak neravan, sa plitkim ili dubljim rupama ili ostalim neravninama i sa rastresitijim zemljištem, preporučuje se motorna kosačica koja će veoma lako izaći na kraj sa ovakvim vrstama zemljišta. Ukoliko je teren ravan i bez nagiba, onda će samohodna kosačica manje snage biti sasvim dovoljna.

Košenje dvorišta koje ima puno stabala, saksija, žardinjera ili nekih drugih prepreka veoma je zahtjevno. Za košenje takvih dvorišta najčešće se ne preporučuju kosilice sa jačim snagama motora. U takvim situacijama uvek birajte manje kosilice po mogućstvu sa autonomnim izvorima napajanja.

Dodatne funkcije

Prilikom kupovine kosilice za travu obratite pažnju i na dodatne funkcije. Određeni modeli kosilica imaju dodatne spremnike u kojima se sakuplja pokošena trava. Takođe, neki modeli posjeduju mogućnost podešavanja visine sječenja ili košenja unazad.

Odaberite vrstu pogona

Da li želite ručnu kosilicu koju morate gurati ili samohodnu kosilicu koja ima motorizovani pogon? Samohodne kosilice mogu biti posebno korisne za veće travnjake.

Odaberite snagu motora i veličinu kosilice

Samohodne kosilice su odlično rješenje jer posjeduju samostalni pogon pomoću kog nećete morati da gurate kosilicu već samo da njom upravljate.

Takođe, procijenite snagu motora potrebnu za vaš travnjak. Gusta trava ili veće površine zahtjevaju jače motore kako bi se osiguralo efikasno košenje.

Još nekoliko savjeta

Jedna od važnijih osobina svake kosačice je i njena širina košenja. Ako vam je dvoriše prostrano koristiće vam širi noževi. Za košenje užeg dvoriše koje ima dosta prepreka i ivica, uža kosilica će vam svakako biti korisnija.

Kosilice sa većim i širim točkovima kao i točkovima koji imaju dublje šare biće pogodnije za kretanje po neravnom terenu. Manji i lakši točkovi na kosilicama omogućavaju njeno lakše manevrisane.

Kada rezimiramo sve navedeno dolazimo do zaključka da:

  • Električna kosilica je dobar izbor za dvorišta do 500 m2. Ekološki veoma prihvatljiva, jednostavna za održavanje, bez stvaranja buke. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu kosilica proverite na kojoj udaljenosti se nalazi izvor električne energije.

  • Akumulatorske kosačice su predviđene za terene do 500 m2. Najbolja preporuka za ovu vrstu kosilice je ta što vam kablovi neće predstavljati nikakvu prepreku u radu. Važno je samo dobro isplanirati vrijeme punjenja baterije.

  • Benzinske kosilice predstavljaju zaista moćne modele predviđene do 1000 m2 površine. Može da kosi vlažnu, visoku travu, pouzdane su i mobilne. Ukoliko se odlučite za ovaj model kosilice redovno vršite zamjenu i servisiranje dijelova.

  • Traktor kosilice za terene čije površine prelaze 800 m2. Veoma su udobne, ne zahtjevaju fizički snagu te su pogodne za duže radove.

  • Robotske kosilice u zavisnosti od snage mogu da pokriju teren i do 1500 m2. Jedinu obavezu koji ćete imati oko ove vrste kosilice je njeno redovno napajanje.