Pretraži sajt
%
×
Besplatna dostava

BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE NARUDŽBE PREKO 200KM

 

Blog
05.03.2024.

Kako da vam trimer za travu što duže traje

Osim što će produžiti radni vijek vašeg trimera za travu, redovno i pravilno održavanje utiče i na sam kvalitet rada, kao i na brzinu obavljenog posla. 

Ukoliko sami kosite i sređujete svoju baštu i dvorište, onda trimer za travu spada u vrtni i baštenski alat koji obavezno morate imati. Pravilnom upotrebom kao i redovnim održavanjem, trimer za travu biće više nego isplativa investicija.  

Kako da produžite životni vijek svom trimeru i kako da vam on pruži maksimum svoje efikasnosti? Pročitajte u sledećim redovima.

Redovno održavanje trimera

Kao i svim ostalim alatima, tako i trimerima za travu, neophodno je redovno održavanje. U zavisnosti da li se opredijeljujete za motorni, električni ili akumulatorski trimer i održavanje će se razlikovati.

Ono što je zajedničko svim ovim modelima kada je pravilno i redovno održavanje u pitanju je, prije svega:

  • Redovno čišćenje trimera posle svake upotrebe - kada završite sa košenjem pažljivo uklonite sve ostatke trave, grančica, prašine i ostalih ostataka sa noževa i struna. Dobro očistite i spoljašnji deo trimera od blata i nečistoća jer one često sadrže vlagu koja može da izazove koroziju.

  • Provjerite oštrinu noževa i cijelovitost struna - pre početka košenja trimerom provjerite noževe i njihovu oštrinu. Ukoliko trimer posjeduje strune obavezno provjerite i, ukoliko je potrebno, zamijenite potrošene ili otupjele dijelove prije početka rada.

  • Održavajte i servisirajte dijelove - ova preporuka naročito važi za motorne trimere koji imaju nešto više dijelova o kojima treba povesti računa i koji moraju redovno da se servisiraju i mijenjaju.

Pravilno skladištenje

U mjesecima kada ih ne koristite, trimere treba čuvati na suvom i čistom mjestu kako bi se spriječila površinska korozija ali i prodor vlage u unutrašnjost samog trimera.

Spoljašnji dijelovi određenih modela trimera za travu posjeduju i plastične dijelove pa zbog toga nije poželjno čuvati trimer na mestima koja su direktno izložena suncu duže vreme.

Pravilno korišćenje trimera

Ukoliko je vaš trimer nešto slabije snage i nije predviđen za košenje guste trave, korova ili grmlja nemojte ga koristiti u te svrhe.

Za pravilno korišćenje neophodno će biti da prema tipu trave ili površini koju kosite podesite visinu košenja. Pravilnim podešavanjem visine smanjujete opterećenje motora i produžavate život sečivima.

Zamjena dotrajalih delova

Prilikom korišćenja trimera za travu, redovno provjeravajte i pratite znakove habanja ili oštećenja zamjenskih delova poput: noževa, zupčanika, kaiševa, struna, baterija ali i svih ostalih dijelova.

Pre početka rada obavezno provjerite sve šrafove, vijke, navrtke. Zategnite ih ukoliko je potrebno. Tokom rada trimera stvaraju se vibracije čije dijelovanje može da olabavi i otpusti sve ove spojne dijelove.

Pravilno sipanje i dopuna goriva

Vaš motorni trimer pokreće se i radi snagom koju dobija iz benzina ili neke druge mješavine goriva. Iz tog razloga je neophodno koristiti čisto i svježe gorivo.

Takođe treba poštovati ograničenje u količini goriva koja se sipa u rezervoar. Ukoliko dospete više ili manje od propisane količine, može doći do oštećenja motora.

Pre nego što uskladištite svoj trimer obavezno ispraznite rezervoar. Ukoliko ostavite gorivo u rezervoaru trimera mogu se stvoriti naslage koje će blokirati rad motora.

Prateći ove savjete, osim što ćete produžiti rad svog trimera za travu učinićete ga efikasnijim i funkcionalnijim.