Warning: fsockopen(): unable to connect to 127.0.0.1:6379 (Connection refused) in /var/www/vhosts/agromarket_ba/nb-admin/models/NBCacheRedis.php on line 90

Warning: fsockopen(): unable to connect to 127.0.0.1:6379 (Connection refused) in /var/www/vhosts/agromarket_ba/nb-admin/models/NBCacheRedis.php on line 90

Warning: fsockopen(): unable to connect to 127.0.0.1:6379 (Connection refused) in /var/www/vhosts/agromarket_ba/nb-admin/models/NBCacheRedis.php on line 90
Kako da vam trimer za travu što duže traje | Agromarket
Pretraži sajt
Blog
05.03.2024.

Kako da vam trimer za travu što duže traje

Osim što će produžiti radni vijek vašeg trimera za travu, redovno i pravilno održavanje utiče i na sam kvalitet rada, kao i na brzinu obavljenog posla. 

Ukoliko sami kosite i sređujete svoju baštu i dvorište, onda trimer za travu spada u vrtni i baštenski alat koji obavezno morate imati. Pravilnom upotrebom kao i redovnim održavanjem, trimer za travu biće više nego isplativa investicija.  

Kako da produžite životni vijek svom trimeru i kako da vam on pruži maksimum svoje efikasnosti? Pročitajte u sledećim redovima.

Redovno održavanje trimera

Kao i svim ostalim alatima, tako i trimerima za travu, neophodno je redovno održavanje. U zavisnosti da li se opredijeljujete za motorni, električni ili akumulatorski trimer i održavanje će se razlikovati.

Ono što je zajedničko svim ovim modelima kada je pravilno i redovno održavanje u pitanju je, prije svega:

  • Redovno čišćenje trimera posle svake upotrebe - kada završite sa košenjem pažljivo uklonite sve ostatke trave, grančica, prašine i ostalih ostataka sa noževa i struna. Dobro očistite i spoljašnji deo trimera od blata i nečistoća jer one često sadrže vlagu koja može da izazove koroziju.

  • Provjerite oštrinu noževa i cijelovitost struna - pre početka košenja trimerom provjerite noževe i njihovu oštrinu. Ukoliko trimer posjeduje strune obavezno provjerite i, ukoliko je potrebno, zamijenite potrošene ili otupjele dijelove prije početka rada.

  • Održavajte i servisirajte dijelove - ova preporuka naročito važi za motorne trimere koji imaju nešto više dijelova o kojima treba povesti računa i koji moraju redovno da se servisiraju i mijenjaju.

Pravilno skladištenje

U mjesecima kada ih ne koristite, trimere treba čuvati na suvom i čistom mjestu kako bi se spriječila površinska korozija ali i prodor vlage u unutrašnjost samog trimera.

Spoljašnji dijelovi određenih modela trimera za travu posjeduju i plastične dijelove pa zbog toga nije poželjno čuvati trimer na mestima koja su direktno izložena suncu duže vreme.

Pravilno korišćenje trimera

Ukoliko je vaš trimer nešto slabije snage i nije predviđen za košenje guste trave, korova ili grmlja nemojte ga koristiti u te svrhe.

Za pravilno korišćenje neophodno će biti da prema tipu trave ili površini koju kosite podesite visinu košenja. Pravilnim podešavanjem visine smanjujete opterećenje motora i produžavate život sečivima.

Zamjena dotrajalih delova

Prilikom korišćenja trimera za travu, redovno provjeravajte i pratite znakove habanja ili oštećenja zamjenskih delova poput: noževa, zupčanika, kaiševa, struna, baterija ali i svih ostalih dijelova.

Pre početka rada obavezno provjerite sve šrafove, vijke, navrtke. Zategnite ih ukoliko je potrebno. Tokom rada trimera stvaraju se vibracije čije dijelovanje može da olabavi i otpusti sve ove spojne dijelove.

Pravilno sipanje i dopuna goriva

Vaš motorni trimer pokreće se i radi snagom koju dobija iz benzina ili neke druge mješavine goriva. Iz tog razloga je neophodno koristiti čisto i svježe gorivo.

Takođe treba poštovati ograničenje u količini goriva koja se sipa u rezervoar. Ukoliko dospete više ili manje od propisane količine, može doći do oštećenja motora.

Pre nego što uskladištite svoj trimer obavezno ispraznite rezervoar. Ukoliko ostavite gorivo u rezervoaru trimera mogu se stvoriti naslage koje će blokirati rad motora.

Prateći ove savjete, osim što ćete produžiti rad svog trimera za travu učinićete ga efikasnijim i funkcionalnijim.